• geen zin meer in wandelen?
• geen zin meer in
• geen zin meer in eten? Middelen en tips om het gedrag van uw hond te stimuleren! gesmeerde gewrichten, als hij geen zin meer in wandelen heeft? een goed werkend hart, als hij nooit meer wil spelen? speciaal seniorenvoer, als hij geen zin meer in eten heeft? Het is tegenwoordig heel normaal om uw hond een zo lang en gelukkig mogelijk leven te gunnen. Er is toch niets leukers dan samen met je hond een stevige wandeling te maken en daarna lekker thuis uit te rusten.
Echter, oudere honden krijgen net als wij op latereleeftijd te maken met allerlei kwalen die de kwaliteitvan het leven flink kunnen beperken. Deze kwalenkunnen bijvoorbeeld problemen met de gewrichten,het gebit, het hart of de nieren zijn. Voor al deze klachten zijn er medicijnen die de klachtensterk kunnen verminderen. Gewrichtsproblemen wor-den bestreden met medicijnen die de stijfheid en pijn-lijkheid doen afnemen. Speciaal voer helpt degewrichtsproblemen voorkomen. En nieuwe ontwikke-lingen op het gebied van hart- en/of nierproblemenleveren medicijnen op, die honden met deze klachteneen langer leven kunnen geven. Maar betekent langerook altijd gelukkiger?
De gedragsproblemen van de oudere hond lijken opde problemen die mensen kunnen ondervinden als zeouder worden. Vergeetachtigheid, onzekerheid, totzelfs angstig gedrag zijn gedragsproblemen die zowelbij mensen als honden op latere leeftijd kunnenontstaan. Dit heeft te maken met het ouder wordenvan de hersenen. Deze hebben nieuwe impulsen nodigom weer op het “oude” niveau te kunnen functioneren. Er bestaan nu medicijnen die voor dit soort nieuweimpulsen kunnen zorgen.
Hoe herkent u de, door hersenveroudering veroorzaakte, gedragsproblemen bij uw oudere hond?
• angstig gedrag in voor de hond bekende situaties• opeens weer onzindelijk gedrag• opeens weer allerlei dingen kapot maken• niet meer herkennen van bepaalde personen of
• steeds minder contact zoeken met bekende honden
• niet meer vragen om aandacht of beginnen met een
• slaapstoornissen• eet- en drinkstoornissen
De volgende situaties kunnen dan ontstaan:
matig de verkeerdevoordeur binnengaan en is vervol-gens verward als hijontdekt dat dit nietzijn eigen huis is
• uw hond ligt de hele dag op één plek en wil met
• uw hond laat de speeltjes onaangeroerd• uw hond wil niet meer aangehaald worden• uw hond is opeens niet meer zindelijk, vooral als hij
alleen gelaten worden (ook al is het maar voor even)
• uw hond is vernielzuchtiger, alsof hij weer een
• uw hond is de ene dag vraatzuchtig en wil de andere
Tips om zelf het gedrag van uw hond positief te veranderen
• Laat uw oudere hond wat vaker uit Dit kunnen best wat kortere wandelingen zijn, als uw hond maar even de gelegenheid krijgt zijn behoefte te doen.
• Houdt uw hond mentaal bezig
Spelletjes, waarbij de nadruk ligt op zoeken enconcentreren, zijn uitermate geschikt. Dit houdtuw oudere makker geestelijk actief, zonder dat hetlichaam overbelast wordt.
• Leer uw hond weer alleen te kunnen zijn Voer de tijd dat de hond alleen moet zijn voorzich- tig op en beloon uw hond voor het goede gedrag. U kunt een bench gebruiken als veilige plek voor de hond. De hond moet deze plek als prettig beschouwen; stuur hem er dus nooit voor straf naar toe.
• Zorg voor voorspelbaarheid in het leven van uw hond Geef structuur aan het leven van uw hond door een aantal gebeurtenissen, zoals het uitlaten en het eten, elke dag op dezelfde tijd te laten gebeu- ren. Het maakt het leven voor uw hond overzichte- lijker en geeft houvast bij het ouder worden. Ondanks alle hulp die wij onze trouwe, ouder wordende makker kunnen geven, blijft het natuurlijk een oudere hond. Hier moet u rekening mee houden en ook geduld mee hebben. Om het gedrag van uw hond positief te veranderen is er een medicijn. SELGIAN® bevat het middel selegiline, een stof die ook bij Alzheimer - en Parkinson patiënten wordt voorgeschreven. Een groot deel van de hierboven beschreven klachten verdwijnt bij het gebruik van SELGIAN®. Uw hond wordt weer levendiger, vraagt weer om aandacht, komt weer zelf met de bal aanzetten, kortom is weer zichzelf! Andere vervelende klachten als vernielzucht, of het niet meer alleen kunnen zijn, kunnen sterk verbeteren.
Uw dierenarts kanuw hond SELGIAN®voorschrijven. Hij/zij kan preciesbepalen of er geenandere lichamelijkeklachten meespelenen wat de juistedosering is voor uwhond.
Na twee tot drie weken kunt u de eerste verbeteringenin het gedrag van uw hond zien. Om het juiste effect te krijgen, moet uw hond tenminste2 maanden SELGIAN® toegediend krijgen. Het is debedoeling om tijdens deze twee maanden ook zelfwat aan het gedrag van uw trouwe viervoeter te doen. Na deze twee maanden kunt u, bij voldoende positiefresultaat, gewoon stoppen met SELGIAN®. U hoeftniet af te bouwen, maar overleg natuurlijk wel evenmet uw dierenarts over het verdere verloop. De ingestelde gedragstherapie die u zelf uitvoert blijftu natuurlijk wel volhouden. Selgian is een geregistreerd diergeneesmiddel. Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie. CEVA SANTE ANIMALE
Naaldwijk, NL. Tel. 0174-643930, Fax 0174-643924, E-mail: [email protected]
Clase 1: “Mitos que forman mi identidad” Aprendizaje esperado: Interpretar textos narrativos complementando con información de textos no literarios, considerando: temas; cultura y costumbres, y espacio. Conceptos clave: Textos no literarios Habilidad: Comprender ¿Qué sabes de la Isla de Chiloé? Cuéntale a tus compañeros(as). ¿Cómo crees que se forman las islas? Comen
ANNALS OF PHYTOMEDICINE Annals of Phytomedicine 1(2): 39-44, 2012 Formulation of solid dosage forms using natural ingredients and novel method development for estimation of drug content Syed Mohammed Kazim * and Mohammed Ibrahim *, ** * Nizam Institute of Pharmacy and Research Center, Deshmukhi, Pochampally, Near Ramoji Film City, Nalgonda-508284, AP, India **Asian Institute