Historien om Astra, Pharmacia och Kabi
SNS – Studieförbundet Näringsliv och Samhälle – är ett fri stående nätverk av beslutsfattare och opinionsbildare i privat och offentlig sektor. SNS vill genom forskning, bokutgivning och möten bidra till debatt och rationella beslut i samhällsfrågor. När Sverige sålde NobelprisindustrinHistorien om Astra, Pharmacia och KabiInledning: Nobelprisindustrin som försvann 7 1994: En sagolik bransch 16
Paradigmskiftet och läkemedelsbranschen 18
Läkemedelsföretagens explosiva utveckling 25
1998: Nu ska framgångsföretagen säljas 46
(s)dilemma med Pharmacia & Upjohn 48
1977: Ny tid och nya idéer 63 1982: Finansaffärer i kapitalbristens spår 80
Merck – USA:s »Rolls Royce« 84Inget omförhandlingsdatum 85
1985: Läkemedelsaffärernas osannolike katalysator 95
Gyllenhammar, Danielsson och Fermenta 106
1987: Nya framgångsrecept efterlyses 113 1989: Företagsledare startar offensiven 135
Förhandlingarna om Kabi och Pharmacia 138
Omvärldens intresse för Astra ökar 150
1992: När fördämningarna brast 151 1993: En vik i världens finanshav 169 1995: Jämlik partner sökes 184 1998: Svenskarna lagar efter läge 203 2010: Allt mindre kvar 233 Avslutning: Nobelprisindustrin – det är ägandet som avgör 245
Tänk dig en bransch med ständigt ökande efterfrågan, en industri vars produkter folk bara kommer att vilja ha mer och mer av. Tänk dig en bransch som sysslar med att förlänga människors liv och att förbättra deras livskvalitet.
Då är det läkemedelsbranschen du tänker på, en verksamhet
som erbjuder intressanta uppgifter och, ibland, mycket stora förädlingsvärden.
Svenska läkemedelsföretag har varit framgångsrika, faktiskt
mycket framgångsrika. Det beror bland annat på att Sverige efter andra världskriget fick fart på tillväxten snabbare än andra, krigshärjade, länder. Under trettio år kunde vi utan några större uppoffringar bygga ut sjukvården kraftigt och satsa betydande belopp på utbildning och forskning. Eftersom svenskarna var pragmatiska, beslutsvägarna korta och befolkningsunderlaget ovanligt homogent, blev Sverige relativt sin storlek framstående inom medicinsk forskning, vi hade en vård med gott rykte internationellt, bra patientregister och underlag för kliniska prövningar vilket intresserade forskare från andra länder. Dessutom fanns i Sverige ett nära samarbete mellan forskningen vid universitet och högskolor och den spirande läkemedelsindustrin.
Mot slutet av 1970talet började detta samarbete bära frukt i
form av spännande produktportföljer i läkemedelsföretagen. Jag minns själv ett besök under första halvan av 1980talet på Pharmacia i Uppsala, där VD Gunnar Wessman talade om USAbör
sen och företagskultur och en pojkaktig vice VD vid namn Erik Danielsson talade sig varm för nya lovande produkter. Pharmacia hade haft en kometartad framgång som företag. Jag gjorde också då ett besök på den något mer introverta konkurrenten LKB. Jag minns också tvprogram i slutet av 1970talet med en uppseendeväckande professor som hette Bertil Åberg och som slogs för genteknik. Denne Åberg jobbade först på ett oansenligt dotterbolag till Statsföretag (som hette KabiVitrumi!) och sedan ihop med Tomas Fischer, en känd finansman. För att inte tala om hur väl jag minns de eviga diskussionerna inom den tidningsredaktion jag arbetade på om huruvida Astra hade gjort rätt eller inte när de skrivit ett licensavtal med amerikanska Merck. Eller om Pehr G Gyllenhammar gjorde rätt som diversifierade Volvo med att köpa bland annat Pharmacia.
Och så kom 1990talet, då Astra och dess reslige VD Håkan
Mogren toppade alla ligor, Pharmacia gjorde stora affärer och läkemedel plötsligt var en högstatusbransch och ett viktigt bevakningsområde för en ekonomitidnings redaktion. Liksom biotekniken, som under hela mitt yrkesliv funnits där, evigt lovande, ibland högt värderad på börsen, ibland lågt.
Sverige hade lyckats, tycktes det, att etablera sina läkemedel i
den globala divisionen, precis som sina mobiltelefonsystem, kullager, hårdmetallskär, gruvborrar, lastbilar, möbler, kläder och förpackningsmaskiner. Astras magsårsmedicin Losec blev ett närmast osannolikt bevis för att vinsterna i läkemedelsindustrin under patenttiden kan bli mycket stora.
Men i mitten av 1990talet hände något. Då slogs först Phar
macia ihop med amerikanska Upjohn och sedan Astra med brittiska Zeneca. Därmed halverades i ett slag den svenska makten över läkemedelsindustrin. De flesta andra svenska bolagen i läke medelsbranschen hade nämligen vid det laget köpts upp av Pharmacia.
Till att börja med var de flesta positiva till storaffärerna. De
ansåg att de var naturliga och intressanta och ledde till ökade forsk ningsresurser och riskspridning i läkemedelsbranschens
chans artade verksamhet. Visserligen försvann raskt en stor del av Pharmacias verksamhet från Sverige, men vad spelade det för roll? I tomrummet uppstod ett växande, kreativt nyföretagande inom branschen med högmotiverade forskare vid rodren. Och så fanns det kvar en svensk del i AstraZeneca, ett globalt storföretag med alla dess resurser och kompetens. Astras huvudkontor för forskningen, det vill säga hjärtat i ett läkemedelsföretag, låg kvar i Södertälje. Under en period växte till och med företagets verksamhet i Sverige, räknat i antal anställda.
Men på 2000talet kom en period av bakslag, för AstraZeneca
och för många av de andra stora nyfusionerade, globala bolagen i branschen. Strömmen av nya läkemedel minskade, kreativiteten tycktes ha gått i stå. Aktiekurserna bromsade in och den globala finansmarknadens förkärlek för företagsfusioner började ifrågasättas, i alla fall när det gällde en så komplex verksamhet som läkemedelsforskning.
Sedan dess har utsikterna mörknat ytterligare i Sverige. Den
svenska verksamheten av betydelse i AstraZeneca har krympt. Och av resten av företagen finns nästan bara spillror och förhoppningsföretag kvar. Vi har inte många fler anställda vid läkemedelsföretagen i Sverige i dag än för tio år sedan. Ingen ny svensk storsäljare finns på världsmarknaden, med undantag för Losecs efterföljare Nexium. När de tillfrågade i näringslivet ska nämna något hoppingivande är det oftast ett och samma projekt som dyker upp, nämligen professor Mathias Uhléns kartläggning av människans proteiner.
Läkemedelsföretagen nämns sällan i några politiska tillväxt
visioner, faktiskt ganska sällan överhuvudtaget när politikerna talar om svenskt näringsliv. De små förhoppningsföretagen förekommer mest i börsspalterna i eviga spekulationer om eventuella genombrott.
Frågan är vad som har hänt? Hur kom det sig att spelet i den
högsta globala divisionen blev så kortvarigt? Varför lyckades inte Sverige bita sig fast i läkemedelsbranschen? Och varför är det så tyst om »nedflyttningen«?
Den nymornade debatt som trots allt finns om hur Sverige ska
behålla och vidareutveckla läkemedelsföretag handlar om att öka kvaliteten på utbildning, forskning och vård. En viktig, lovvärd och framtidsinriktad diskussion förstås, men var det verkligen på grund av kvalitetsbrister som Sverige tappade sin ställning i läkemedelsbranschen?
Eller är det så att det faktiskt spelade roll att den svenska mak
ten i bolagen minskade? Och varför gjordes i så fall alla de affärer som ledde till att det blev fallet? Är det självklart att ägandet av ett litet lands företag ska få försvinna utomlands? Varför behöll schweizarna makten över både Roche och Novartis, två stora framgångsrika inhemska läkemedelsföretag?
Eller var det, som vulgärdebatten i branschen gärna vill göra
gällande, bara för att direktörerna lockades av höga löner i utlandet som de sålde?
För ett par år sedan bestämde jag mig för att försöka få svar på
frågorna. Jag valde att göra det utan finansiering för att stå fri från partsintressen. Jag satte igång att göra tidslinjer, läsa böcker, årsredovisningar och gamla klipp, intervjua, räkna och pussla.
Jag träffade LarsErik Forsgårdh, som när han var VD för Ak
tiespararna var en av få som protesterade när Astra fusionerades, och han uppmuntrade mig litet surmulet: »Det skulle ju vara intressant, om du kan ta reda på vad det egentligen berodde på«, suckade han.
Men jag upptäckte ganska snart att det inte fanns något en
skilt skäl, ingen liten detalj som förklarade allt om ett komplicerat skeende. I stället fann jag med stigande fascination ett invecklat, kaosartat förlopp där allt tycktes spela roll: familjen Wallenbergs stärkta maktbas under 1920talet, socialdemokraten Ernst Wigforss socialiseringsambitioner på 1940talet, Tage Erlanders forskningsintresse och den globala finansiella revolutionen liksom stora landvinningar inom medicinsk forskning och destabiliserande devalveringspolitik. Inom själva företagen fann jag ett minst lika komplicerat mönster: tuppkammar som växt (inte bara i Pharmacias Healonprojekt), kärleksaffärer, sex
missbruk, nya strategiska läror, nya former av chefsersättningar och nya revolutionerande tekniker.
Jag upptäckte att branschen var yngre än jag föreställt mig. Jag
fann att förutsättningarna för den är unika: stort beroende av myndigheter och den nationella sjukvården samtidigt som branschen är en av de mest globaliserbara som finns (eftersom kunskap är flyttbar och de berömda forskarna alltid jämför sina villkor med sina likars i andra länder).
Jag läste professor Lars Werkös beskrivningar av sjukvården
på 1930talet och fick med isande tydlighet klart för mig vidden av de medicinska framsteg som gjorts sedan dess. Jag förstod varför min far, född 1925, hade blivit så orolig när diagnosen lunginflammation kom på tal.
Jag insåg fullt ut det dilemma som branschen alltid levt med,
nämligen att det är fult att tjäna pengar på folks olycka. Trots att mediciner så uppenbart förlänger liv, förhöjer livskvalitet och sparar vårdpengar, så förknippas branschen många gånger med läkemedelsbiverkningar, vrålsäljande konsulenter och korrumperade läkare på lyxiga konferenser.
»Företagens namn nämns aldrig när en ny medicin väcker posi
tiv uppmärksamhet«, säger Anders Ekblom, en av AstraZenecas två forskningschefer. »Det är alltid bara grundforskarnas namn som nämns.«
Kanske beror misstron till läkemedelsbranschen på att relatio
nen mellan leverantör och kund är så speciell. När vi är sjuka är vi i händerna på läkarna och tar oftast tacksamt emot den vård och de mediciner som bjuds. Och då finns det förstås alltid en risk, att läkemedelsföretagen skor sig på vår maktlöshet. Flera av mina bekanta som är läkare bidrog, när de hörde vad jag skrev om, med böcker som »Selling Sickness« och »The Truth About the Drug Companies – How They Decieve Us and What to Do About It«.
En god vän berättade historierna som florerar: hur säljarna och
läkarna brukade ses på parkeringar för att diskret flytta över mutorna från konsulenternas till läkarnas bakluckor. »Fast det var förr«, underströk hon. »Nu har det stramats upp.«
Läkarna är i sin tur oftast beroende av offentlig finansiering
och därmed av politiker som kan frestas att ta populistiska hänsyn.
Politikerna och myndigheterna har inte heller någon lätt sits,
när de beslutar om vilka läkemedel som ska subventioneras. Förre Astrachefen Håkan Mogren tar Viagra som exempel. Viagra subventioneras inte eftersom det är ett potensmedel. Viagra hjäl per dock inte bara mot potensproblem utan även mot vissa hjärt problem, en åkomma som brukar åtgärdas med allmänna medel. Men i och med det första förbudet (att inte subventionera potensmedel) så går det inte att subventionera Viagra som hjärt medicin heller.
Claes Wilhelmsson, tidigare forskningschef på AstraZeneca,
oroar sig för de höga kostnaderna för de nya specialinriktade mediciner som nu kommer fram med hjälp av bland annat bioteknik. »Det kommer att bli för dyrt att ge specialmediciner till små grupper under lång tid«, säger han. »Det kommer att bli ett problem.«
Men det finns fler dilemman än så. Ett är forskningens chans
artade natur och svårigheten att finansiera detta risktagande, särskilt när den tekniska utvecklingen innebär att både kostnaderna och möjligheterna ökar nästan exponentiellt. Ett nytt läkemedel tar mellan tio och tjugo år att ta fram och forskningen kostar enorma belopp. Och sedan kan myndigheterna med ett enda penndrag stoppa projektet. Det kan ske till och med långt efter det att läkemedlet är lanserat, så som skedde när den mäktiga amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kom fram till att smärtstillaren Vioxx kunde leda till hjärtproblem.
En annan besvärlig avvägning är i vilka former forskning blir
mest framgångsrik. Är det i den lilla självständiga gruppen som inte behöver anpassa sig till någon byråkrati? Eller är det i det stora globala nätverket med alla dess resurser? Hur sker avvägningen mellan specialisering, tekniska möjligheter och professionalisering å ena sidan och helhetsperspektiv å den andra? Jag åker till Göteborg och träffar Nobelpristagaren Arvid Carlsson.
»I dag är det för många ingenjörer, ekonomer och administra
törer i branschen«, säger han. »Det leder till absurda förenklingar. Och så provar man inte på levande varelser. Då stämmer inte resultaten sedan.«
Jag upptäcker att läkemedelsindustrin är den bransch där Sve
rige främst tycks ha slagit mynt av sin Nobelpristagarkompetens. Bakom de svenska läkemedelsföretagen finns minst fyra Nobelpris till svenskar, varav tre inom kemi. Läkemedelsindustrin är en riktig Nobelprisindustri, helt enkelt.
Jag lär mig skillnaden mellan små molekyler och stora mole
kyler, det vill säga, förenklat, mellan kemiskt framställda molekyler och naturligt förekommande i biologiska organismer. De stora drakarna i läkemedelsbranschen har vuxit fram genom att sälja kemiskt framställda läkemedel, exempelvis Losec. Bioteknikbranschen består mest av mindre bolag. De har separerat eller odlat fram naturliga preparat och senare, med hjälp av genteknik, massproducerat dem. Dessa är inte lika lätta att patentera men heller inte lika lätta att kopiera och de ger dessutom oftast färre biverkningar. Det är dessa preparat som benämns stora molekyler. Tillväxthormonet Genotropinär ett sådant, liksom Gardasil, vaccin mot livmoderhalscancer. Lite grovt kan man skilja mellan massproducerade piller och ömtåligare substanser som måste injiceras i blodet.
Numera är de två metoderna för att framställa läkemedel på
väg att flyta ihop. De stora bolagen betalar fantasibelopp för bioteknikbolagen. Jag undrar: Varför köpte inte de svenska bolagen bioteknikbolag på 1990talet, när de var billiga, i stället för att fusionera sig bort från Sverige?
Att ägarstyra så komplexa verksamheter som läkemedelsföre
tag måste innebära väldiga svårigheter: stora investeringar som innebär hög risk under lång tid; stort beroende av duktiga forskare som tillhör en ovanligt mobil yrkeskår samt stort beroende av politiker och myndighetsbeslut. Lägg till detta ytterligare ett villkor för branschen: den mänskliga kroppen i vilken en molekyl ger tusen reaktioner per minut. Det finns inga Excelark i världen
som kan rymma alla dessa data. Kanske är det därför som den moderna finansmarknaden med sina datoriserade modeller har så svårt att hantera läkemedelsbranschen?
Men än mer kaotisk framstår historien om utförsäljningen av
den svenska läkemedelsindustrin, när man till alla dessa komplexa förutsättningar lägger personligheterna på företagen och deras relationer.
»I den här branschen spelar personliga relationer en ovanligt
stor roll«, säger Hugo Thelin som haft varierande chefsbefattningar under sina fyra decennier på olika läkemedelsföretag.
Jag blir under arbetets gång alltmer böjd att hålla med honom. Jag träffar ett myller av människor, forskare förstås, direktörer,
entreprenörer, ägare, fondförvaltare, riskkapitalister, analytiker och många andra yrkeskategorier. Ofta sitter jag i receptionen på Astras vackra förutvarande huvudkontor i Södertälje i väntan på intervjuer.
Alla verkar känna varandra i branschen. Amerikanen Fred Has
san, som var chef för Pharmacia när bolaget såldes till branschjätten Pfizer, dyker medan jag skriver upp i nya internationella strukturaffärer. Och familjen Wallenbergs maktbolag Investor har börjat om som läkemedelskapitalist genom att köpa in sig i Biovitrum, en av spillrorna efter Pharmacia, som leds av en före detta höjdare på Astra.
Men det som är uppseendeväckande är inte att alla känner alla
utan framförallt vilka djupa konflikter som finns mellan flera av de inblandade personerna och hur olika de tolkar branschens möjligheter. Och hur svårt det faktiskt är för en utomstående att avgöra vem som har rätt eller fel.
Kanske beror även det på att forskningen tar så lång tid och
att resultaten är så osäkra. Det går alltid att spåra framgångarna långt tillbaka i tiden till andras insatser, likaväl som det går att tillskriva dem sin egen skicklighet. Och kanske är det också för att riskerna i den här branschen är så stora och så svårbedömda, som till synes obetydliga händelser måste tas med i beskrivningen av händelseförloppet, exempelvis försäljningen av en penicil
linfabrik till en tjeckisk/sudanesisk entreprenör från Egypten, en kärlekshistoria och en manschauvinistisk subkultur. Historien om läkemedelsföretagen i Sverige vecklar ut sig allt eftersom och framstår snart som lika fantastisk som branschen i övrigt.
Stockholms Bryggerier inrättar centrallaboratorium, grunden för Kabi
Statsminister Hjalmar Branting vill skapa statligt läkemedelsmonopol
Vin & Sprit räddar Astra från likvidation
Pharmacia blir dotterbolag till Apotekarnas Droghandel, som majoritetsägs av familjerna Malmsten och Bergvall
Konsortium med grosshandlare Erik Kistner, Jacob Wallenberg m.fl. köper Astra
Hans von EulerChelpin Nobelpriset i kemi
1930-talet Astra börjar diversifiera pga socialiseringshot
Förbud för banker äga företag, ägande flyttas till invest mentbolag som familjen Wallenbergs Investor
Skatter som gynnar etablerade ägare och befintliga företag
Andra världskriget bidrar till hårda valuta och kreditregleringar
Pharmacia lanserar blivande storprodukten Salazopyrin (tarm sjukdomar och ledgångsreumatism)
Pharmacia börjar samarbeta med Uppsala universitet
Socialdemokratiska motioner om socialisering av läke medelsindustrin
1940-talet Slutet. Astra vill samarbeta med Pharmacia
Skatter på ägande, bland annat på förmögenhet, arv och gåvor, svensk ägar och finansmarknad rejält insnörd
Pharmacia lanserar Macrodex, blodplasmaersättning
Astra får sitt internationella genombrott med Xylocain samt köper Draco
Astra anställer Ivan Östholm till Hässle
Hässle flyttar till Göteborg och börjar samarbeta med Göteborgs universitet
Kabi inleder framställning av koagulationsfaktorn fibronogen och senare faktor VIII
ATP innebär att svenskt sparande slussas till offentlig sektor
Astra drar tillbaka lugnande licensmedlet Neurosedyn sedan det visat sig orsaka fostermissbildningar
1960-talet Forskningskris på Astra men samtidigt utvecklas ban bryt
ande samarbete med Arvid Carlsson m fl forskare
Apotekarnas Droghandel byter namn till Fortia, mb till Pharmacia
Astra påbörjar arbetet med magsårsmedlet Losec
Astras Hässle får fram hjärtmedicinen Seloken, blivande storsäljare
Pharmacia lanserar diagnostiskt test för allergi
Bertil Åberg, som får nyckelroll, börjar på Kabi
Staten köper Kabi som senare slås ihop med Vitrum
Kabi lanserar tillväxthormonet Crescormon efter samarbete med professorerna Rolf Luft och Paul Roos
1970-talet Astra nära likviditetskris 1970-talet Astra och Kabi samarbetar om penicillin, Fermenta bildas för
Gösta Virding VD för Fortia. Han renodlar och börjar tala om bio teknik
Oljekris och djup lågkonjunktur i världen
Borttagandet av den hårda regleringen av kreditmarknaden börjar med tillåtelse för företag och kommuner att låna utomlands
Vänsterfalangen inom socialdemokraterna motionerar om socialisering av läkemedelsindustrin
Sten Gustafsson styrelseordförande för Astra
Genentech bildas i USA, blivande storföretag inom bioteknik
Lovande utsikter för både KabiVitrums och Pharmacias bioteknik och Astras forskningsportfölj men ont om pengar i Sverige p.g.a. skatter och regleringar. Bolagen är små och nordis ka med omsättningar på mellan en halv och två miljarder kronor
Ulf Widengren VD för Astra. Han koncentrerar verksamheten till läkemedel och satsar på internationalisering
Herbert Boyer m.fl. lyckas föra in en DNAsekvens från människa i en bakterie, avgörande för genteknisk produktion av biotekniska läkemedel
Kabi och Genentech skriver avtal om att utveckla genteknisk produktion av tillväxthormon
1970-talet Slutet, nya diskussioner om samgående mellan Astra och 1970-talet Slutet, hätsk debatt om genteknik
Pharmacias Healon börjar användas vid ögonoperationer
Refaat ElSayed köper Fermenta från Astra
Fortia gör, som första svenska bolag, nyemission i USA
Borgerlig regering devalverar med 10 procent, valutavinster i läkemedelsbolagen. Börsen vaknar
Astra skriver samarbetsavtal med amerikanska Merck för att finansiera expansion i USA
Socialdemokratisk regering devalverar med 16 procent, valuta vinster i läkemedelsbolagen. Avregleringarna av svensk finans marknad fortsätter, sammanfaller med finansiell revolution i världen och successivt ökad roll för stora fonder
Pharmacia (nu har Fortia bytt namn) gör ytterligare en USAemission
Astra drar tillbaka Zelmid, medel mot depression, stort bakslag
Sonessons, som kontrolleras av Volvo, köper Leo
Sören Gyll VD för Statsföretag som börjat banta och byter namn till Procordia
Astra drabbas av cancerlarm för Losec och Pulmicort. Bidrar till att Merck tackar nej till att i framtiden sälja Pulmicort i USA
Allemansfonder införs vilket sätter ytterligare fart på börsen
Tak för bankernas utlåning tas bort, ytterligare led i revolutio ne rande avreglering av svensk kreditmarknad, bidrar tillsammans med inflation och valutareglering till lånefest och spekulation i Sverige
Astra börjar forska om ny trombinhämmare, det som ska bli Exanta
Kabi drar tillbaka Crescormon. Djup kris. Bakslaget skyndar på utvecklandet av gentekniskt tillväxthormon. Ett första sådant får godkänt detta år
Erik Danielsson VD Pharmacia, Gunnar Wessman styrelseord förande
LOordförande Stig Malm myntar uttrycket finansvalpar
Ägarfamiljerna Lundberg och Malmsten säljer huvuddelen av sina aktier i Pharmacia till Volvo vars ordförande Pehr Gyllenhammar är intresserad av strukturaffärer i läkemedel för att väga av bil konjunkturen
Gunnar Wessman lämnar Pharmacia efter konflikt med Erik Danielsson, Gunnar Hambraeus ny ordförande
Refaat ElSayed på Fermenta för intensiva förhandlingar om strukturaffärer med bland andra Sören Gyll på Statsföretag, Erik Danielsson på Pharmacia och Pehr Gyllenhammar på Volvo
Refaat ElSayed visar sig ha ljugit om pengar, doktorsexamen mm, avtalet med Volvo faller, stor skandal
Erik Danielsson på Pharmacia har problem med sämre valutasituation och resultat. Han köper företag för fem miljarder kronor, bl a separationsbolaget LKB och Leo/Ferrosan
Astras Ulf Widengren diskuterar samgående med Pharmacia
Många stora fusioner, nu talar man om fusionsvalpar
Genotropin, identiskt med humant tillväxthormon, lanseras, KabiVitrum går allt bättre och Procordia bestämmer sig för att satsa på expansion och internationalisering inom traditionell läkemedelsverksamhet. Procordia börsintroduceras
Håkan Mogren satsar på expansion. Missnöjd med Merckavtalet
Astra lanserar Losec samt registrerar blodtryckssänkaren Plendil
Astra Pulmicort börjar säljas med inhalatorn Turbohaler
Återstående valutareglering tas bort, historisk öppning av sluten svensk kapitalmarknad, svenskarnas spekulerande kulminerar utomlands
Astra omsätter 7 mrd kr, Kabi och Pharmacia 4 mrd var
Sören Gyll och Pehr Gyllenhammar beslutar slå ihop Procordias och Volvos läkemedels respektive livsmedelsrörelser. Livsmedlen ska finansiera läkemedelsforskningen, är det tänkt. Kabi ,som gått bra, får makten i läkemedelsverksamheten som får namnet Kabi Pharmacia. Staten (social demokraterna) vägrar släppa majoriteten till Volvo men Pehr Gyllenhammar blir ordförande
Volvo, som liksom Pharmacia drabbats av sämre valuta för hållan den, gör upp om allians med franska Renault
Huvudkonkurrenten Glaxo smutskastar Losec men när det visar sig att kritiken bygger på en lögn får Losec sitt stora försälj nings genombrott
Kuwaitkrig och internationell lågkonjunktur. Bank och finanskris i Sverige
Borgerlig regering med näringsminister Per Westerberg som vill privatisera statligt ägande
Astra står pga Losec och strålande kursutveckling för nästan en tredjedel av Investors porfölj
Procordia lägger bud på Volvo, en manöver för att förbättra Volvos position inför fortsatta affärer med Renault men den borgerliga regeringen, som vill privatisera, säger nej. Gyll ny VD för Volvo, Ekberg för Procordia, som ska privatiseras
Astras Losec säljer för mer än en miljard dollar, en block buster
»Megamergers«, bl a mellan läkemedelsföretag, har kommit igång
Djup kris i Sverige. Privatiseringen av Procordia skjuts upp. Borgerlig regering släpper kronan fri, den rasar sedan med 25 procent, jättevinster i läkemedelsföretagen. Utländska placerare och investmentbanker sätter tänderna i svenska företag. Svagt ägande och bra och billiga företag. Fonder har fått makten på världens börser, de predikar aktieägarvärde
1991–1994 Lars Bildman bygger upp säljkår i Astras egna USAbolag för
Astra drar tillbaka nyligen lanserade Roxiam mot schizofreni
Procordia köper Farmitalia Carlo Erba till Kabi Pharmacia som byter namn till Pharmacia
Alla aktier i svenska bolag blir fria att köpa för utlänningar
Astra står för 40 procent av Investors portfölj pga framgångarna med Losec
Bo Berggren styrelseordförande för Astra
Merck når avtalad försäljningsnivå för Losec och får därmed rätt att bilda hälftenägt bolag med Astra i USA och första tjing på Astras produkter i USA i all framtid. Bara det som Merck tackar nej till säljs av Astras egna USAbolag
Staten och Volvo gör upp, Volvo tar hand om livsmedlen och staten blir huvudägare i Pharmacia där Ekberg åter blir VD.
Renault har fått övertaget och Volvos ledning med Gyll i spetsen stegrar sig inför fördjupat ägarsamarbete och får stöd av stora fondförvaltare. Gyllenhammar tvingas avgå. Volvo ska renodlas och posten i Pharmacia säljas om några år
Astra omsätter 22 mrd kr och Pharmacia 24 mrd
Pharmacia framstår som ägarlöst. Ledningen börjar se sig om efter huvudägare, t.ex. en fusionspartner
Pharmacia privatiseras, staten behåller 14 procent
Placerarna, särskilt utländska, börjar undra vad som ska hålla uppe Astras tillväxt när Losecförsäljningen avtar, lanseringen av Pulmicort Turbohaler i USA försenad
Astraledningen får första signal om sexskandal i USAbolaget
Pharmacia går ihop med amerikanska Upjohn. John Zabriskie VD, Jan Ekberg ordförande. Huvudkontor i London, chefsjobben delas lika. Staten har sju procent
Astras Losec världens mest sålda läkemedel men nu saktar till växt takten in
Astras sexskandal i USA nystas upp, Lars Bildman m fl får sparken
Astras Håkan Mogren och Zenecas VD David Barnes börjar diskutera samgående
Fred Hassan VD för Pharmacia & Upjohn sedan John Zabriskie misslyckats. Hassan amerikaniserar snabbt före taget som har allvarliga lönsamhetsproblem
Astras Pulmicort Turbohlar får äntligen godkänt i USA
Astra inleder brett kliniskt prövningprogram av det som ska bli Nexium, Losecs efterföljare
Percy Barnevik ny styrelseordförande för Astras huvudägare Investor, hårdsatsar på aktieägarvärde
vintern. Mediadrev mot Håkan Mogren kulminerar
Fusioner hett på världens börser, särskilt inom läkemedel
Fred Hassans väldiga lön första året kommer ut i svenska medier och finansminister Erik Åsbrink säger att staten ska sälja. Hassans storsatsning ger resultat och bolaget går allt bättre. Tre produkter med svenskt ursprung blir storsäljare; Xalatan mot grön starr, Detrusitol mot inkontinens samt Genotropin, tillväxthormon
Midsommar. Nya villkor för samarbetet mellan Astra och Merck
December: Astra offentliggör fusion med Zeneca
Januari: Svenska staten säljer sin sista ägarpost i P&U
April: Astra fusionerar med Zeneca efter stor informationskampanj. Fonderna positiva, bara Aktiespararna säger nej. Investors ägarandel 5 procent. Chefsposterna delas lika, huvudkontor i London, forskningskontor i Sverige
Pharmacia & Upjohn säljs till amerikanska storbolaget Pfizer
AstraZeneca drar ned sin forskning i Sverige. Bara en svensk i ledningen och en i styrelsen. Investors ägarandel 3,6 procent.
Arachnoiditis Arachnoiditis is chronic inflammation of the arachnoid membranes that surround and protect the nerves of the spinal cord. The arachnoid become inflamed because of an irritation from chemicals, infection from bacteria or viruses, direct injury to the spine, chronic compression of spinal nerves, or complications from invasive spinal procedures. Inflammation can sometimes
Sandoz Inc. 506 Carnegie Center Drive, Suite 400 Princeton, NJ 08540 Phone +1 609 627 8500 Fax +1 609 627 8682 Sandoz launches authorized versions of Cozaar® and Hyzaar® tablets Princeton, NJ, April 7, 2010 —Sandoz Inc. announced today the introduction in the US of losartan potassium and losartan potassium-hydrochlorothiazide (HCTZ) tablets, authorized generic equivalents of Merck's